De 5 meest voorkomende valkuilen van online video’s

Tips

Geschreven door:

Felix Govers

Mediastrateeg

Jan 12, 2022

Ja, video is in potentie een ijzersterke tool om mensen enthousiast te maken voor de missie van je organisatie.

 Een video spreekt tot de emotie en speelt in op de kracht van verbeelding. Een video kan je raken en in beweging zetten. Je kan een boodschap kernachtig en effectief overbrengen. En aangezien alle online platforms volledig inzetten op video, kan je veel mensen bereiken. Ook nieuwe mensen. Video is in potentie een ijzersterke tool.

Maar als je als missiegedreven organisatie video effectief wil inzetten, moet je niet in één van deze 5 meest voorkomende valkuilen stappen.

1.     Een video maken zonder strategie

De kracht van een video is sterk afhankelijk van de manier waarop je de video inzet. Veel missiegedreven organisaties stappen in de valkuil om eerst een video te maken en daarna pas na te denken over de strategie. Maar als je eerst een strategie ontwikkelt weet je precies wat de video moet doen in de marketingstrategie. Bijvoorbeeld bekendheid geven aan de missie van je organisatie, of leads genereren voor je website, of informatie kernachtig overbrengen… Door deze strategie als briefing mee te geven aan de makers van de video, krijg je veel sterkere video’s met een veel hogere Return on Investment (ROI).

2.     Verkopen in plaats van inspireren

Niemand zit te wachten op reclames. We zijn er wars van! In onze overprikkelde aandachteconomie zoeken we naar inspiratie maar swipen we alles weg wat maar enigszins het gevoel geeft dat iets aan ons verkocht wordt. Daar houden wij gewoon niet van. Als missiegedreven organisatie heb je een sterk verhaal te vertellen. Je hebt een missie die deze wereld een mooiere plek maakt. Durf mensen te inspireren vanuit je missie en zie hoe ze vanzelf jou kant op komen. 

3.     Tell don’t show

Ken je van die video’s waar mensen lange teksten in de camera spreken. Dit is een tradionele communciatievorm waarbij mensen op een spreekstoel staan of een presentatie geven. Veel missiegedreven organisaties stappen in de valkuil om deze bekende vorm direct te kopiëren naar video. En alhoewel het soms kan werken, zijn de meeste video’s saai en langdradig. Mensen hebben simpelweg niet de spanningsboog om het te volgen en voor je het weet is hun aandacht weg. Video’s worden sterk wanneer je verhaal ondersteunt worden door beelden die je verhaal laten zien. Show don’t tell!

4.     Alles in één video stoppen

We komen het regelmatig tegen. Een organisatie heeft veel te vertellen en wil alles in één video stoppen. Het is een begrijpelijke wens maar ook een valkuil. Als je teveel informatie stopt in één video, wordt de video al snel langdradig en onduidelijk. Daarmee verliest het zijn kracht. Een video moet daarom altijd onderdeel zijn van een bredere middelenmix. Maak naast de video een website, een brochure, een flyer of een artikel. De video kan het hart raken, de why overbrengen en nieuwsgierig maken. Het motiveert de kijkers om meer te ontdekken over de missie van je organisatie. Met geschreven content is het veel makkelijker om veel informatie overzichtelijk over te brengen. Hoe beter de middelen op elkaar zijn afgestemd, hoe groter de impact die je maakt!

5.     Dezelfde video op alle kanalen plaatsen

Hoe beter je video aansluit bij het platform waar je deze op vertoond, hoe groter de impact van de video. Een video is een contactmoment met je doelgroep. De video staat op een bepaald online platform en wordt vertoond op een specifiek scherm. Elk online platform en elk scherm wordt op een andere manier gebruikt door mensen. Zo wordt Instagram vooral verticale video’s bekeken op een telefoon tijdens een vluchtig moment van ontspanning tussen verschillende activiteiten door. En YouTube wordt vooral gebruikt om specifieke content te kijken over een thema die je interesseert, op een langer moment van ontspanning. Vaak op een laptop. Door de video’s die je maakt af te stemmen op de gebruikerservaring van je doelgroep, krijg je sterkere video’s. Wanneer je een video maakt, bedenk dus altijd op welke platforms en schermen deze vertoond wordt. Geef dit mee als briefing aan de makers van je video en je krijgt een mapje met alle video’s die je nodig hebt om impact te maken.

Living Image is gespecialiseerd in het maken van effectieve video’s voor online media. Neem gerust contact op als je een vraag hebt of als we je kunnen helpen met het maken van sterke video’s voor de missie van je organisatie. 

Meer lezen? Dit vind je misschien ook interessant!

Boek een gratis adviesgesprek!

Onze mediastrategen denken graag met je mee.

Wij zijn net als jij missiegedreven

Adres

Mariahoek 17
3511 LG Utrecht
06 34 50 10 60
info@livingimage.nl

Volg ons:

Boek een gratis adviesgesprek!

Onze mediastrategen denken graag met je mee.

Wij zijn net als jij missiegedreven

Adres

Mariahoek 17
3511 LG Utrecht
06 34 50 10 60
info@livingimage.nl

Volg ons:

Boek een gratis adviesgesprek!

Onze mediastrategen denken graag met je mee.

Wij zijn net als jij missiegedreven

Adres

Mariahoek 17
3511 LG Utrecht
06 34 50 10 60
info@livingimage.nl

Volg ons: